Mouku po obalování masa nevyhazujte. Ještě vám dobře poslouží

Smažení v trojobalu je jedna z populárních úprav jídel. Odhadnout množství mouky, strouhanky a vajíčka je někdy umění. Zbytky těchto tří surovin pak skončí v odpadkovém koši. Není to zbytečné? Zamysleli jste se někdy nad tím, jak je zužitkovat?

Uchování zbytků

Jestli si chcete ušetřit zbytky strouhanky a mouky. Zabalte je zvlášť do alobalu nebo uchovejte odděleně ve vzduchotěsné nádobě na jindy. Rozhodně je nevracejte zpátky k čisté strouhance a mouce. Je velká pravděpodobnost, že se vlivem zbytků zkazí zásoby těchto surovin.

Uvařte chutnou omáčku

Zbylou mouku můžete zachránit na omáčku. Do pánve, kde jste smažili řízky vložte nakrájenou cibulku. Tu orestujte a potom přidejte libovolnou zeleninu – mrkev, celer, petržel aj. Chvilku restujte, přidejte mouku. Chvilku nechte směs smažit a následné vlijte tekutinu dle vaší oblíbenosti – mléko smetana, voda a dle chuti dosolte a opepřete. Vznikne vám tak chutná omáčka k osmaženému masu nebo k uchování do lednice k jiným pokrmům.

Pampuch

Co si představíte pod názvem Pampuch? Spíš než pokrm zní název jako nějaký pohádkový skřítek. Ale opravdu se jedná o jídlo, které připravíte právě ze zbytků po smažení v trojobale. Mouku, strouhanku a vejce smícháme. Přidáme sůl a majoránku. Vytvoříme si placičku a obalíme ve strouhance. Smažíme jakoby to byl klasický řízek.

Foto: Shutterstock

Dejte šanci omeletě

Zbytky po trojobalu můžete využít jako základ na omeletu. Vše smíchejte a v případě potřeby přidejte ještě vejce, mléko nebo mouku, dokud směs nedosáhne požadované struktury. Ke směsi můžete přidat i nastrouhaný sýr a čerstvé bylinky, abyste placku dochutili. Hned máte připravenou chutnou svačinu do práce.

Placku naplňte smetanovým sýrem a šunkou, zarolujte a máte variaci na plněnou tortilu.

Foto: Shutterstock, zdroj: thekitchn, letemgastrosvetem