Vývar je nedílnou součástí různých omáček, krémových polévek a dalších jídel. Přidá pokrmu správnou chuť. Jednou za čas uděláme zeleninový vývar, hovězí vývar či vývar drůbeží. Všichni ale nemáme tolik místa v mrazáku, abychom si vývar zamrazili ve větším množství do zásoby. Potom mnoho z nás sáhne po bujónové kostce z obchodu, abychom si ušetřili čas.
Složení kupovaného bujónu
Četli jste někdy složení takového bujónu? Rozhodně to nemá s masovou či zeleninovou chutí nic společného. Vše je nahrazeno chemií a různými zvýrazňovači chutí. Například v hovězí bujónové kostce najdete asi 0.7 % hovězího extraktu, ani ne masa. Kde byste potom hledali výraznou masovou chuť? Většinou za to může látka zvaná glutaman sodný.
Glutaman sodný
Glutaman sodný je bezbarvý krystalický prášek, který má lehce masovou chuť. Proto se velmi často přidává do polotovarů, kde chceme zvýraznit hovězí nebo jinou příchuť. Tato látka je ale při časté konzumaci velmi nebezpečná a může nám ohrožovat zdraví. Může dopomoct k rozvoji obezity, cukrovky, autismu či žaludečních vředů. V období kojení se také nedoporučuje konzumovat z důvodu možného poškození hypotalamu.
Zkuste si proto vyrobit bujónovou kostku sami doma. Není to vůbec nic složitého a dá se připravit ve větším množství! Navíc vám nezabere při skladování moc místa jako vařený vývar v mrazáku
Domácí bujónová kostka
Pro přípravu většího množství bujónu si připravte tyto suroviny:
- 100 g celeru
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 1/2 pórku
- 2 bílé petržele
- 1 kg brambor
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvých bylinek – petržel, majoránka, libeček
- 200 g hovězího masa
- 1 lžíce másla
- 5 lžic oleje
- sůl dle potřeby
Jak budeme postupovat
Zeleninu oloupeme a důkladně omyjeme. Nakrájíme spolu s hovězím masem na menší kostičky. Bylinky nasekáme najemno.
Na pánvi si zahřejeme máslo a olej, přidáme maso a restujeme. Jakmile se maso zatáhne a lehce opeče, tak přidáme zeleninu a bylinky. Vše lehce osolíme a dusíme pod pokličkou cca 90 minut.
Potom směs důkladně rozmixujte dohladka a dejte znovu na pánev. Zahřívejte tak dlouho, dokud se neodpaří přebytečná voda. Potom si připravte plech vyložený pečícím papírem, směs rozprostřete a nechejte 24 hodin vyschnout. Potom nakrájejte na kostičky a uchovejte v mrazáku.
Foto: Shutterstock, zdroj: Alphafoodie, Simplebites