Západoasijská vytrvalá bylina ločidlo čertovo lejno (Ferula assa-foetida) nese opravdu zajímavý název, který není výmyslem. Své neobvyklé druhové jméno “čertovo lejno” převzala po zapáchající pryskyřici, která vytéká z naříznutého kořene rostliny. I když má ve své čisté formě silně páchnoucí aroma, po úpravě je užívána jako koření, které může v jídlech nahradit chuť cibule či česneku.
Název rostliny
Kořeny rostliny jsou prosáklé mléčnou tekutinou, ta po naříznutí kořene vytéká ven a na vzduchu tuhne v hnědou hmotu, která opravdu nevábně zapáchá a vypadá nechutně. Tato zvláštní hmota má však v tradičních asijských medicínách léčivé využití. Právě podle této vytékající pryskyřici (gummi-resina asa foetida) získala rostlina své druhové jméno.
Rostlina
Ločidlo čertovo lejno je vytrvalou rostlinou, která dosahuje výšky zpravidla kolem 1,5 m. Svým původem je rostlina z oblasti Íránu a Afghánistánu. Daří se jí v nadmořské výšce okolo 1000 m, a to především v písčité půdě.
Postupně se rostlina rozšířila do Indie, Egypta a Číny. Kvete nažloutlými drobnými kvítky. Svým vzhledem připomíná miříkovité rostliny, například petržel či mrkev, ale v mnohem větších rozměrech.
Rostlina je zajímavá i svou stavbou. Má silný kořen, ze kterého vyrůstá přízemní růžice a z ní později květonosná lodyha. Listy, lodyha i kořen při naříznutí nesmírně páchnou.
Sběr
Rostlina bývá pěstována na plantážích. Kořen rostliny je naříznut, aby z něj hojně vytékala pryskyřice. Po několika dnech se vyteklá pryskyřice seškrabává, přičemž jsou naříznuty další plátky kořene, aby mohlo být získáno další množství pryskyřice. Získaná pryskyřice obsahuje silice, kyseliny a sacharidy a připravuje se z ní koření.
Léčivé účinky
Pryskyřice rostliny bývala již v dávných dobách používána pro své léčivé účinky ve staročínské i staroindické medicíně. Nejčastěji se užívala proti bolestem hlavy, při nervových poruchách, jako je například hysterie. Používána byla i k léčbě popálenin a špatně se hojících ran. Celkově má ločidlo čertovo lejno pozitivní vliv na imunitní systém a zvyšuje odolnost proti nachlazení.
Koření
Získávaná pryskyřice bývá používána také jako koření k ochucení pokrmů, chuťově připomíná česnek a cibuli. Tepelně neupravená pryskyřice nesmírně páchne, ale po vhodné úpravě je použitelná.
Samotná chuť koření je příjemná a může v pokrmech hravě nahradit cibuli či česnek. Při vaření se používá opravdu jen špetka koření, má totiž výraznou chuť i aroma, ale dodá pokrmu na jedinečnosti. Prášek z ločidla bývá kombinován s dalšími druhy koření či moukou, aby došlo ke zjemnění chuti.
Vhodné je koření užívat do pokrmů ze zeleniny, hub, ale hodí se i na ryby a do omáček. Je dokonce součástí Worcesterové omáčky. Do studené kuchyně ho lze používat po upražení. Koření funguje i jako přírodní žluté potravinářské barvivo.
Podpora trávení
Připravené koření z ločidla čertova lejna se používá proti nadýmání, kolice, křečím a při dalších zažívacích problémech. Podporuje tedy stravitelnost pokrmů. Posiluje také imunitní systém a uvolňuje nervové napětí.