Možná jste taky zvyklí vylévat lák ze sklenice nakládaných okurek, jakmile je dojíte. To je ale chyba. Věděli jste, že kyselým lákem z okurek můžete vrátit ztracený lesk třeba zašlé rychlovarné konvici? Díky tomu ušetříte peníze i životní prostředí. Chemické čistící prostředky totiž můžete tentokrát nechat na polici v drogerii.
Jak vyčistit konvici lákem od okurek
Rychlovarnou konvici vyčistíte tak, že lák z okurek nalijete dovnitř a případně naředíte vodou. Nechte chvíli odstát a po několika minutách konvici spusťte a nechte lák projít bodem varu. Po vychladnutí lák vylijte a konvici opláchněte vodou. Uvidíte, že po vodním kameni a dalších usazeninách nebudou ani památky. Lák z okurek nevylévejte ani v případě, že máte rychlovarnou konvici novou a nablýskanou. Hodit se vám bude i při přípravě jídla, které lákem můžete jednoduše dochutit. Hodí se především pro pokrmy, kterým lehká kyselost svědčí. Například do čočky nebo koprové omáčky je skvělý. Lákem z okurek totiž nahradíte ocet, který se do těchto jídel přidává.
Další vychytávky na čištění konvice
Pokud jste lák z okurek vypotřebovali, existují i jiní přírodní pomocníci, díky kterým vyčistíte vaší rychlovarnou konvici raz dva. Skvěle funguje ocet, který smícháte ve stejném poměru s vodou a naplníte jim konvici do maximálně povoleného objemu. Konvici zapněte a přiveďte tekutinu k varu. Poté ji nechte nějakou dobu odstát a vylijte. Pokud na dně konvice ulpěly ještě nějaké usazeniny, dočistěte je hadříkem nebo houbičkou na nádobí. Místo octa můžete použít i šťávu z citronu a postupovat stejným způsobem.
Uvařte si silný čaj
Následující způsob čištění konvice se vám jistě bude zamlouvat. Připravte si velké množství silného černého čaje. Jestli ho máte rádi, tak si trochu odlijte do hrníčku, ale zbytek čaje nalijte do konvice. Po čtvrt hodince ho vylijte a opláchněte konvici vodou. Čistící účinky čaje zajišťují třísloviny, které zároveň přispívají k charakteristické chuti čaje.
Foto: Shutterstock, zdroj: Brightly, PureWow