Mixér je velmi užitečným pomocníkem v domácnosti. Obvykle v našich kuchyních nalezneme dva druhy mixérů. Větší stolní kuchyňské mixéry jsou velmi pohodlné na užívání, stačí jen stisknout tlačítko a nechat čepele rotovat. Vše proběhne bez zbytečného nepořádku, avšak vše je vykoupeno složitějším čištěním přístroje. Oproti tomu tyčové mixéry lze vyčistit velice snadno a dobře nám poslouží ve chvíli, kdy potřebujeme něco rychle rozmixovat. Oba mixéry lze ale využít i mnoha jinými způsoby.
Drcení ledu
V létě není více osvěžujícího nápoje než ledová tříšť. K mixování ledu je ale potřeba silnějšího kuchyňského mixéru. Slabší mixér se může snadno nenávratně poškodit. Pokud si nejste jistí, vyhledejte informace v návodu, případně na internetových stránkách výrobce. Oproti tomu zmrzlé ovoce můžete mixovat bez obav v téměř každém mixéru.
Příprava polévek
Mixér je možné snadno využít při vaření nejrůznějších polévek. Je zde ale zapotřebí kvalitního mixéru s nerezovými čepelemi, které ustojí bez úhony i vysoké teploty. V mixéru můžete snadno připravit různá polévková pyré, jako hráškovku, dýňovou polévku a ostatní. Není ani potřeba nechávat polévku před mixováním vychladnout.
Výroba domácího hummusu
V mixéru lze vyrobit celou řadu jídel ze studené a teplé kuchyně. Pro příklad uvedeme výrobu domácího hummusu. Domácí výrobou podobných pochuti ušetříte značné množství peněz. Základem hummusu je cizrna. Stačí jen rozmixovat cizrnu, olivový olej, ledovou vodu a koření dle chuti a vynikající svačinka je na světě.
Mixér na výrobu rostlinného mléka
V kvalitním mixéru není problém vyrobit i domácí rostlinné mléko. Obvykle se tímto způsobem vyrábí tyto nápoje z mandlí, sóji a různých druhů ořechů. Ořechy nejdříve namočíme na několik hodin do vody. Následně je ve vysoké rychlosti rozmixujeme s vodou a zdravý nápoj je hotový. Vše je potřeba ještě přecedit přes gázu nebo sítko. Vyfiltrovanou drť nevyhazujte, je vynikajícím doplňkem do drobenky, nebo do jogurtů a müsli.
Rostlinné máslo
Běžná ořechová a rostlinná másla bývají velice drahá, nicméně jejich výroba v domácích podmínkách není nijak složitá. Stačí jen vybraný druh ořechů dostatečně dlouhou dobu mixovat. Po několika chvílích práce mixéru se objeví ořechový tuk, který dodává potřebnou hladkou strukturu ořechového másla. Pro zvýraznění chuti můžete ořechy před mixováním krátce opražit.
Foto: Shutterstock, zdroj: WonderHowTo, Greatist