Kdo vaří, ten jistě ví, že je to mnohdy činnost náročná a výsledek nemusí být vždy dokonalý. I proto je dobré znát několik kuchařských triků, které každé hospodyňce v kuchyni pomohou. Podívejte se, co běžným laikům doporučují zkušení kuchaři.
Česnek na nádobí
Přijde vám, že když dáte do jídla česnek, tak se jeho vůně brzy ztratí? Není to nic výjimečného. Je to naopak běžné. Lepší je česnek rozmačkat a lehce s ním potřít samotný talíř. Vůně zůstane zachována, jako by voněl pokrm.
Pivo do marinády
Pivo nemusíte jenom pít. Můžete z něho také leccos uvařit. Na letní grilovačku je osvědčenou volbou pro přípravu marinád. Stačí tmavé nebo polotmavé pivo, trocha sójové omáčky a rovnou můžete marinovat masové dobroty, jako například tolik oblíbené steaky.
Ovesné vločky pro eliminaci soli
Přesolili jste polévku nebo omáčku? Vše se dá zachránit. A to tak, že použijete ovesné vločky. Ty dejte do látkového sáčku nebo do pláténka a poté vložte do tekutiny. Nechte je zde po dobu, dokud se nezvětší jejich objem. Obvykle stačí několik minut. Ovesné vločky kromě vody nasají také sůl.
Ocet pro dokonalou rýži
Milujete rýži, ale stává se vám, že je buď hodně slepená, nebo zkrátka nemá dokonalou chuť? Než ji dáte do vroucí vody, je na místě nakapat do hrnce trochu běžného octa. Uvidíte, jak se chuť i konzistence rýže dokáže změnit. Díky tomu budete tuto přílohu znovu milovat.
Led do polévky
Led dáváme do polévky ne proto, abychom ji ochladili. Je to proto, aby byl náš vývar čirý. Pokud maso pustí bílkovinu, která polévku zakalí, hoďte do ní pár kostek ledu a lehce provařte. Uvidíte, že vývar rázem bude dokonale čirý. Už žádné chytání pěny během vaření!
Studený nůž na vejce
Krájíte vařená vejce a nejde vám to podle plánu? Vliv má teplota nože. Vezměte si ledovou vodu a po několika řezech do ní nůž namočte. Uvidíte, že řezání následně půjde jako po másle. Nůž tímto způsobem nejenom ochladíte, ale také o očistíte od zbytků.
Foto: Unsplash.com.