Pokud se chystáte v létě zavařovat svoji úrodu jablek, třešní, švestek nebo meruněk, případně zavařovací sklenice používáte jako domácí dekorace či k dalšímu uchovávání potravin, jistě vás bude zajímat, jak ze sklenic odstranit jejich nepříjemný zápach.
Myčka nestačí
Týká se to především sklenic, ve kterých původně byly kyselé okurky nebo jiná zavařená zelenina z obchodu, případně těch, které jste již použily v dřívějších letech na marmelády. Abyste si nemuseli kupovat sklenice neustále nové, což je velmi nehospodárné, je potřeba ty stávající pořádně umýt. Jak ale na to? Použití přípravku na mytí nádobí nebo opláchnutí sklenic v myčce je často nedostatečné. Naštěstí víme, jak si poradit. Máme pro vás jednoduchý trik, díky kterému zavařovačky smrdět už nebudou.
Proč sklenice důkladně umýt
Pokud jsou zavařovací sklenice načichlé předchozím obsahem, může vám být velmi nepříjemné do nich ukládat obsah nový. Je totiž možné, že by následný obsah mohl nasát pachy ze skla, a celá zavařenina by byla zkažená. To je choulostivé především pokud chcete zavařovat ovoce a sklenice jsou neustále cítit po kyselých okurkách.
Přizvěte na pomoc hořčici
Takového pomocníka na mytí zavařovacích sklenic byste jistě nečekali. Odhoďte ale všechny předsudky a bude žasnout. Připravte si sklenici, kterou chcete zbavit nepříjemného zápachu. Na dno této sklenice dejte lžičku plnotučné nebo jakékoliv jiné hořčice, a zalijte ji vařící vodou. Obsah sklenice důkladně promíchejte, aby se vám hořčice ve vodě rozpustila, a nechte několik minut odstát. Poté obsah sklenice vylijte do dřezu a vypláchněte čistou vodou. Po zápachu by neměla být ani památka. Zkuste sami a uvidíte, že sklenice budou opět voňavé a připravené na opětovné použití.
Vyžití nejen na omytí skla
Trik s hořčicí nemusíte zkoušet pouze na mytí zavařovaček. Skvěle vám poslouží i na odstraňování zápachu z dalších skleněných nádob. A nejen skleněných. Nepříjemné pachy vám mohou pochytat i plastové nádoby. V tomto případě jen pozor na to, aby vám vařící voda plast nepoškodila a nezkroutila ho. Poničená nádoba vám bude k ničemu. Zkuste proto raději zalít hořčici teplou vodou a nechat tuto směs působit přes noc.
Foto: Shutterstock, zdroj: Food-hacks.wonderhowto, Treehugger