Vaření je předností každé hospodyně, ale jakmile začne voda nebo mléko v hrnci vřít, může dojít k naprosté katastrofě – celý obsah hrnce vám vykypí na sporák. K tomu, aby se tak stalo stačí jen malá chvilka nepozornosti, která dovede pokazit celý dojem z vaření. Díky našim osvědčeným radám je dost dobře možné, že se tohoto problému už nemusíte obávat.
Nepříjemný okamžik vzniká už tím, kdy začne vařící voda stříkat na sporák a tím ho znečistí. Každému se nechce hned po vaření začít čistit celou kuchyň, jak tomu tedy předejít?
Klasický trik s vařečkou
Položit dřevěnou vařečku na hrnec je velice efektivní způsob, jak zabránit tekutině, aby vybublala na sporák. Málokdo však už ví, že tato metoda zabírá pouze do okamžiku, kdy je vařečka suchá. Stále musíte hrnec hlídat a jakmile dřevěná vařečka nasákne tekutinou, vyměňte ji zase za jinou.
Naučte se vařit s pokličkou
Ano, je to tak. Pokličku koupíte ke každému hrnci, pravdou však je, že ji málokdo v kuchyni pravidelně použije. Poklička brání tomu, aby vám bublající tekutina stříkala na sporák, pokud včas zavčasu nestáhnete plamen, buďte si jistí, že vše vzkypí i skrze ní a před vámi bude dosti dlouhé a nepříjemné čištění připálených skvrn na sporáku.
Potřete okraj hrnce tukem
O tomto způsobu ví málokdo, každopádně vás ujišťujeme v jednom, je velmi dobrý a dobře funguje. Dejte vodu do hrnce a kraj, který je mezi hladinou a vrchem nádoby, potřete jakýmkoliv druhem tuku, příkladně trochou oleje nebo másla. Nanesená vrstva zabrání tomu, aby pokrm probublával na plotnu, zamezí také tomu, aby vyběhl nad okraj. Je to velice ceněná pomůcka při vaření těstovin, krup nebo dalších příloh. Velice dobrou možností je také přidání pár kapek oleje přímo do vaření, pak by k problému také dojít nemělo.
Konec zdlouhavému drhnutí kuchyně i drancování vašich nervů. Vařte s klidem v duši a už se nikdy nebojte si někam odběhnout nebo si mezitím připravit i něco jiného, váš sporák bude v bezpečí díky jednoduchým postupům, které fungují již po celé generace.
Foto: Shutterstock, zdroj: SouthernLiving, JulieBlanner