Během června a července můžeme v přírodě narazit na kvetoucí léčivou bylinu, která patří vůbec k těm největším. Jedná se o bez černý, nazývaný též jako bezinky, smradinky, kozičky nebo psí bez. U keře bezu černého se dají zpracovat nejen květy, ale i listy, bobule a dokonce i kůra. Jeho léčivé schopnosti je možno využívat po celý rok. Během jara a léta se zpracovávají květy a listy, na podzim bobule a v zimě si můžeme vychutnat všechny lahodné produkty, které tato rostlina nabízí – ať už šťávu z květů bezu nebo likér z bobulí.
Květy černého bezu jsou využívány nejen pro své léčivé účinky. Setkáváme se s nimi i v kuchyni, kde z nich tvoříme různé marmelády, šťávy, likéry a další pochutiny.
Tento keř, rostoucí při vhodných podmínkách až do výšky deseti metrů, najdeme jak ve volné přírodě, tak i na zahradách. Vyskytuje se především na vlhkých místech bohatých na živiny, především na dusík.
Sběr květů
Květenství sbíráme za suchého počasí, pro sběr si vybereme vhodný keř, nejlépe aby byl v dostatečné vzdálenosti od silnice a nebyl příliš zaprášený. Květenství bezu odstříháváme a vkládáme do košíku, aby se nezapařila. Květy se dají využívat jak čerstvé, tak usušené.
Léčivé účinky květů
Květy bezu jsou prospěšné především tím, že napomáhají při vylučování škodlivých látek z těla. Mají močopudné účinky a tím napomáhají detoxikaci. Z bílých květů se připravuje čaj, který pročišťuje krev. Čaj napomáhá při spalničkách a spále. Dále je osvědčeným přírodním prostředkem při zánětech horních cest dýchacích, revmatických onemocněních a také při nadýmání.
Příprava čaje
Dvě čajové lžičky květu přelijte jednou sklenicí vroucí vody a nechte vyluhovat deset minut. Dvakrát denně vypijte po doušcích jednu sklenici čaje. Při zácpě přidejte půlku čajové lžičky do jednoho šálku studené vody a nechte přes noc vyluhovat. Ráno macerát přihřejte a vypijte
Foto: Shutterstock.com.