Milovníci avokáda zbystřete. Kromě skvělého avo toastu si z avokáda můžete vypěstovat vlastní rostlinku, na které vám s trochou štěstí za pár let vyroste vlastní plod avokáda. Postupů pro jeho vypěstování je hned několik. Pojďme se společně podívat, jak na to.
Dobré avokádo je základ
Prvním krokem k úspěšnému vypěstování avokáda je už samotný výběr plodu v obchodě. Existuje spoustu odrůd s různými tvary a barvami. Základem ale je, aby avokádo bylo zralé. To poznáte podle toho, že je plod mírně měkký a pružný. Rozhodně se vyhněte přezrálému avokádu, které začíná spíše plesnivět.
Příprava pecky k naklíčení
Jsou známy dva základní způsoby, jak naklíčit avokádo. Avokádo lze naklíčit buďto ve vodě anebo v substrátu. Oběma způsobům předchází stejná příprava. Jako první pecku z avokáda opatrně vyjměte a očistěte od zbytků dužiny a poté oloupejte tvrdou slupku. Údajně se tento krok dělat nemusí, ale nic nezkazíte tím, pokud tento krok zařadíte. Přípravu máte tímto hotovou. Teď už bude potřeba jenom teplo a vlhko.
Naklíčení ve vodě
Pro naklíčení pecky ve vodě budete potřebovat tři špejle nebo párátka a skleničku s vodou. Špejle nebo párátka zapíchněte opatrně do pecky tak, aby spodní polovina pecky byla ponořena do skleničky s vodou a zbytek aby byl nad tekutinou. Spodek je většinou kulatější a placatější a vršek se táhne do špičky. Sklenici s peckou umístěte na světlé a teplé místo.
Teď už nezbývá nic jiného než čekat (někdy až několik týdnů). Nezapomínejte pecku hlídat a dolévat vodu, aby byla pecka neustále ponořená. Jednou za čas vodu vyměňte, jinak by mohla začít zelenat a nelibně zapáchat. To, že váš pokus bude nejspíš úspěšný poznáte podle toho, že pecka začíná pomalu praskat a dělit se na dvě části. Ze spodní části zanedlouho začne vyrůstat kořínek a ze špičky pak stonek s lístky.
Ve chvíli, kdy má rostlinka už prvních pár listů, je na čase ji přesadit do květináče. U přesazování je důležité, aby byla zasazená jen do půlky. Horní polovina pecky by měla koukat na povrch nad substrát. Ten udržujte stále vlhký a jednou za čas můžete rozprašovačem potěšit i lístky. Nikdy však avokádo nepřelijte nebo nenechávejte stát ve vodě. Kořeny by mohly začít uhnívat, listy schnout a rostlinka by vám pomalu uhynula.
Klasické klíčení v květináči
U klasického klíčení v květináči stačí, když očištěnou a oloupanou pecku vložíte do hlíny. Opět tak, aby půlka pecky koukala ven. U tohoto způsobu pěstování je důležité, aby hlína nikdy nevyschla, jinak vám nikdy nic nevyklíčí. Avokádo buď opatrně zalívejte anebo používejte rozprašovač. Nezapomínejte ani na výše zmíněné podmínky. Kromě vlhka potřebuje avokádo také světlé a teplé místo. I při této metodě se načekáte. Rostlinka avokáda navíc začne plodit nejdříve za 4 roky.
Tip: Květináč můžete zakrýt sáčkem nebo fólií a vytvořit tak malý skleník. Ve skleníku je totiž teplo i vlhko, což je ideální prostředí pro růst rostlinky.
Něco málo o avokádu
Avokádu se také jinak říká hruškovec přelahodný. Řadí se mezi ovoce a pyšní se bohatým obsahem minerálních látek a vitamínů. Dužina obsahuje jen mizivé množství cukru, zato na ovoce nezvyklé množství tuku. Avokádo se i přes velký obsah tuku hojně zařazuje do dietní stravy, protože tuky jsou rostlinného původu. Milovníci avokáda přirovnávají jeho chuť k ořechům. Z dužiny si můžete udělat například známé a tradiční mexické guacamole, avokádový toast nebo třeba omáčku na těstoviny. Použít ho lze i na sladká jídla. Upéct z něj lze brownies nebo z něj vytvořte zdravější verzi čokoládového pudingu.
Foto: Unsplash.com, Pixabay.com.