Máte-li na zahradě broskvoně a meruňky, určitě chcete, aby stromy prosperovaly dlouhá léta, měly zdravou korunu a dostatek krásných plodů. Zejména o peckoviny je potřeba pečovat po sklizni v letních měsících. Pro zahrádkáře může být řezání ovocných stromů méně oblíbenou činností, ale letní řezy jsou důležité pro prosvětlení jejich koruny a zabezpečení úrody v dalším roce.
Meruňky
U meruněk provádíme řez zásadně na jaře a následně během léta. Právě v tomto letním období upravujeme řezem konkurenční letorosty, abychom zajistili zhoustnutí koruny. Sluneční paprsky totiž nejvíce a nejlépe pronikají do vnitřní koruny stromu. Letní řez u meruněk se nazývá Šittův řez.
Šittův řez
Tento řez se provádí u meruněk v červnu. Tento řez nám zajistí další květní pupeny na příští sezónu. Zaštípneme letorosty, které mají délku 20 až 25 cm. Řez provedeme za 8. až 12. listem. Zaštípnutím vznikne na meruňce dalších 4 až 6 předčasných letorostů, které ještě v témže vegetačním období stihnou vyhnat květní pupeny. V příštím roce tyto pupeny vykvétají o několik dnů později a mohou tak spíše uniknout jarním mrazíkům. Zaštípnuté výhony nás také dříve obdaří bohatší úrodou.
Broskvoň
Stromy broskvoní jsou charakteristické velmi rychlým růstem až do jejich plné plodnosti. Proto je potřeba provádět řezy pravidelně a to dvakrát ročně, aby se zajistila na stromku stabilní úroda. Nejdůležitější je řez na jaře, kdy se zašťipují výhonky na počátku kvetení jednoletých přírůstků o jedu třetinu až o jednu polovinu. V polovině srpna 2. roku a následujících let ještě zakracujeme všechny letorosty o čtvrtinu.
U broskvoně jsou důležité dva řezy a to krátký a dlouhý. Dlouhý řez je jednodušší. Tento řez se používá u vzrostlých odrůd, které jsou dobře zásobeny živinami. Plodné výhony se u tohoto řezu nechávají růst. V dalším roce pak odstraníme odplozenou část větve.
Kvalitní nářadí
Pro řezání ovocných stromů je také potřeba mít kvalitní nářadí. V případě silnějších větví použijeme pilku. Pokud řezáme mladší větve postačí nám silnější nůžky na stromy nebo štípací kleště. Je potřeba myslet na to, aby byl řez hladký. Pokud je hluboký, ošetříme místo voskem nebo balzámem, abychom jej ochránili před škůdci a vysycháním.
Foto: Shutterstock, zdroj: časopis Zahrádkář, autorský článek