Jak správně vyčistit zámkovou dlažbu, aby vypadala jako nová

Zámková dlažba je v Česku velmi oblíbená, dokonce nejoblíbenější. Přes své četné výhody má ale i jednu nevýhodu. Po pár letech se zašpiní, zaroste mechem a plevelem a je třeba ji důkladně vyčistit. Jak na to?

Pryč s plevelem a nepořádkem

Plevel musí pryč. Buď ho odstraňte mechanicky (rukama či speciálními nástroji) nebo dejte do rychlovarné konvice vařit vodu a vařící ji nalijte na plevel. Do dvou dnů plevel uschne a vy ho jen zametete. Výhodou vařící vody je, že zabije i kořenový systém rostliny. Kromě plevele zbavte dlažbu také hrubých nečistot. Listí, jehličí, plodů a dalších větších kusů nepořádku. Vše zameťte.

Na hrubou špínu hrubý kartáč

Pokud vás trápí skutečně odolné nečistoty jako jsou skvrny od pneumatik nebo oleje, ať už z auta či z grilování, napusťte si do kýble mýdlovou vodu a vybavte se rejžákem (kartáčem s velmi tvrdými štětinami vhodným na použití v exteriéru).

Vysokotlaký čistič ano, nebo ne?

Mnoho lidí vám poradí čistit zámkovou dlažbu wapkou. Rozhodně jde o jednoduché a účinné řešení, nicméně pokud je prováděno neodborně, má jedno čištění stejný efekt jako pětileté odolávání dešťům, kroupám, mrazu, sněhu a slunci. Hlavně do spár se dostane příliš velké množství vody a když se navíc vyplaví přemíra písku, může mít takové čištění negativní vliv na funkčnost dlažby. Proto se buď poinformujte, jak čistič nastavit, nebo menší plochy čistěte po staru – kartáčem a spláchněte vodou ze zahradní hadice.

Foto: Shutterstock

Důležitý krok? Impregnace

Když dlažbu naimpregnujete, zakonzervujete ji, prodloužíte její životnost a usnadníte její následnou údržbu. Jde o důležitý krok, pokud si nechcete přidělávat práci.

Kdy a jak často dlažbu čistit?

Zámkovou dlažbu můžete vypucovat kdykoliv od jara do podzimu, ale nejpraktičtější je to na jaře, po zimě. V ideálním případě byste dlažbu měli čistit jednou ročně, ale když to zvládnete alespoň jednou za tři roky, dobře uděláte.  

Foto: Shutterstock, Zdroj: Napady-navody, Chatar-chalupar, wikiHow