Maso je, zejména v zimních měsících, poměrně častou a důležitou součástí našeho jídelníčku. Protože však snadno a rychle podléhá zkáze, která může být pro náš organismus i nebezpečná, je nutné dbát při jeho zpracování a uskladnění zvýšené opatrnosti.
Ještě než se dostanete k samotnému uskladnění, musíte maso nakoupit a už tomu věnujte zvýšenou pozornost. Volte známá řeznictví a prověřené značky, kde máte záruku čerstvosti a kvality. Buďte opatrní v případě, kdy kupujete vakuově zabalená masa, vždy kontrolujte štítek s datem spotřeby. Pozor na změny teplot. Po nákupu ihned maso převezte domů a začněte zpracovávat.
Jak maso správně skladovat v lednici?
Do lednice dávejte maso dobře zakryté, aby se nedostalo do kontaktu s ostatními potravinami. Jinak by hrozila kontaminace mikroorganismy. Stranou dávejte především potraviny, které už nebudete tepelně zpracovávat, např. zelenina, mléčné produkty, uvařené či upečené maso apod. Podle druhu masa vydrží v chladničce dva až čtyři dny:
- Drůbeží: dva až tři dny
- Steaky: dva až čtyři dny
- Mleté maso: jeden až dva dny
- Kotlety: dva až čtyři dny
- Dušené maso: jeden až dva dny
Mražení masa
Maso porcujte a připravujte na čistém prkýnku a čistým nožem. Vložte do pytlíku nebo zabalte pomocí vakuovací baličky do folie, což je lepší varianta. Postačí i obalit potravinovou folií. Maso zabalte do více vrstev, označte každý balíček názvem a datem. Nejnovější balíčky dejte dospod a ty starší navrch, abyste na ně nezapomněli a pak je třeba zbytečně nevyhazovali.
Maso, které vyndáte z mrazáku, vždy před úpravou omyjte a usušte. Je lepší dávat balíčky s masem k výrobkům, které budete taktéž tepelně zpracovávat, aby náhodou nedošlo k znehodnocení.
Při rozmrazování nikdy nepoužívejte horkou vodu, ale zároveň není vhodné ani dlouhé rozmrazování při pokojové teplotě. Mohou se začít množit bakterie.
Nejlepší volbou se v tomto ohledu zdá být mikrovlnná trouba. Rozmrazované maso se nemá z obalu vyndávat, dokud jej nechcete používat. Tím zabráníte vzniku bakterií z okolního prostředí.
Trvanlivost zmraženého masa:
- Drůbeží: 4 měsíce
- Jehněčí: 6 měsíců
- Telecí: 4 měsíce
- Vepřové: 4 měsíce
- Hovězí: 6 měsíců
- Mleté hovězí a jehněčí: 6 měsíců
- Klobásky: 2 měsíce
- Ryby: 6 měsíců
Hotové masové pokrmy
Již uvařené pokrmy z masa skladujte v chladu a temnu, nejlépe v ledničce. Jídla by měla být v uzavřené nádobě, aby se nekontaminovala s dalšími pochutinami. Spotřebujte nejlépe do druhého dne.
Doporučení pocházejí z jednoho z největších britských zdravotnických magazínů nhs.uk.