Tupé nůžky ještě nevyhazujte. Nabrousit je zvládne úplně každý

V žádné domácnosti nemůžou chybět nůžky. A určitě jich doma vlastníte hned několik – jedny do kuchyně, jedny na papír, jedny na nehty, další pro děti. Za nějaký čas zjistíme, že nůžky spíše pižlají než stříhají a pořizujeme si nůžky nové. Ale není to zbytečné? Nůžky se přitom dají krásně nabrousit. A není k tomu potřeba ani brousek na nůžky. Zvládnete si je zostřit obyčejnými věcmi, které máte doma. Existuje hned několik způsobů.

Lahev ze skla

Skleněnou láhev má doma snad každý. Díky ní se dají lehce opotřebené nůžky krásně zostřit. Stačí si vzít láhev a nůžkami sevřít její hrdlo – jako bychom chtěli hrdlo láhve ustřihnout. Takhle několikrát střihneme a nůžky by se tím měly krásně zbrousit.

Alobal

Broušení alobalem se využije na nůžky, které začínají méně stříhat, ale nejsou ještě úplně ztupené. Je to takové jemné zostření. Alobal přehneme několikrát přes sebe, aby vznikla silnější vrstva. Nůžkami potom stříháme alobal na tenké proužky a tím se nůžky krásně zostří. Nezapomeneme potom nůžky otřít vlhkým hadříkem.

Špendlík či šroubovák

Stejně jako pomocí skleněné láhve, můžeme nůžky zbrousit také šroubovákem nebo špendlíkem. Stačí když nůžkami zkusíme nastříhat šroubovák či špendlík a několikrát proces opakujeme.

Foto: Shutterstock

Smirkový papír

Sežeňte si smirkový papír o hrubosti 150 až 200 mm nebo papír s největší hrubostí (čím vyšší číslo tím vyšší hrubost). Přehněte jej na polovinu hladkou stranou k sobě a nůžkami začněte stříhat od jejich středu až ke špičce úzké pruhy papíru. Opakujte stříhání cca na 20 úzkých pruhů. Tímto způsobem zbrousíte nůžky, které potřebují jen trošku doostřit.

Těmito domácími způsoby si prodloužíte životnost nůžek. Jinak pokud je potřeba nůžky opravdu probrat k životu, v obchodech seženete přímo brousek určený k zostření nůžek.

Foto: Shutterstock, zdroj: Wikihow