Jaké nádobí používáte ve své domácnosti? Vede u vás keramické nádobí, plast nebo snad nerez? Ve většině domácností se dnes a denně využívá třetí možnost, a sice nerezové nádobí. Ne každý ale ví, jak s nerezovým nádobím správně zacházet, respektive jak o nerezové nádobí pečovat.
Aby se nemuselo zanedlouho kupovat nové nerezové nádobí, mělo by se o něj správně pečovat. Není to přece nic levného a člověk nemá zájem utrácet stovky korun za nádobí každý měsíc. Prozraďme si proto pár tipů, jak správně pečovat o nádobí z nerezu, aby nám vydrželo krásné a použitelné dlouhou dobu.
Nepoužívejte drátěnku nebo houbičku s drsným povrchem
Stejně jako na nádobí z keramiky se i na nádobí z nerezu mohou při vaření přichytit zbytky jídla. Pokud se tak stane, nikdy neodstraňujte zaschlé kousky jídla drátěnkou nebo houbičkou s drsným povrchem. Při použití drátěnky nebo houbičky s drsným povrchem může dojít k poškrábání nerezového nádobí. Bohužel se bude jednat o nenávratné poškození. Daleko lepší je, když necháte nádobí odmočit.
Duhové skvrny jsou častým problémem
Pokud používáte v domácnosti nerezové nádobí, určitě jste se setkali s duhovými skvrnami na jednotlivých kusech příborů nebo na hrncích. Důvodem duhových skvrn je především sůl, která je obsažená v čistících prostředcích nebo v kapslích do myčky.
Předcházejte hnědým skvrnám
Abyste předešli hnědým skvrnám, které jsou bohužel trvalým poškozením, doporučujeme volit správnou velikost plotýnky, na kterou hrnce nebo pánve umísťujete. Nikdy by neměla být plotýnka větší než dno hrnce. Pokud se tak stane, dojde k přehřátí, které bude mít za následek právě zmiňované a stál hnědé skvrny.
Foto: Unsplash.com.