Rohlíky kupujeme všichni. V obchodech jsou v nabídkách různé druhy. Nejlépe chutnají čerstvé a křupavé. Jsou nedílnou součástí mnoha snídaní i večeří. Může být přílohou k různým polévkám nebo masovým pokrmům. Připravíme ho na sladko i na slano. Ale nejlepší jsou první den, potom začínají být gumové. Pojďme se podívat na to, jak se o takové rohlíky starat, aby neztratily křupavost.
Přijdete domů z nákupu a rohlíky ihned vysypete na ošatku? Děláte chybu. Na vzduchu se začnou dít pomalu procesy, které postupně změní vlastnosti čerstvého rohlíku. Za pár hodin budete mít místo křupavého měkkého rohlíku tvrdý kus pečiva. Nebo je najdete druhý den žvýkavé jako podešev.
Zabalením rohlíků do igelitového sáčku jim spíše uškodíte. V uzavřeném sáčku neproudí žádný vzduch a udržuje se vlhkost. Pokud si ještě dovezete teplé rohlíky, může se stát, že se zapaří a začnou vznikat nežádoucí plísně. V každém případě vám rohlík brzy zgumovatí a jeho křupavost bude tatam.
Nejlepší je zabalit rohlíky do plátýnka a uložit do chlebníku nebo tmavého špajzu. Místo plátýnka můžete použít i nějakou prodyšnou utěrku, do které rohlíky zabalíte. Takto budou dýchat a zároveň neoschnou.
Pokud máte rohlíků větší zásobu, můžete je uložit i do mrazáku. Zamrazte si je na porce. Nikdy nedávejte do mrazáku ještě teplé pečivo, hrozila by po rozmrazení tvorba plísní.
Když už vám nějaký ten rohlík ztvrdne, nevyhazujte je. Dají se ještě na chvilku oživit, pokud je pak ihned spotřebujete. Výborně funguje ohřátí tvrdého pečiva v mikrovlnce. Rohlík pak vyndáte jako čerstvě upečený, teplý a křupavý. Ihned jej, ale spotřebujte, rychle tvrdne.
Místo mikrovlnky můžete použít i toustovač a rozpéct pečivo tam.
Foto: Shutterstock, zdroj: birgini, Insider
Aktualizace: 15.1.2023 10:46
Procházíte svou zahradou a narážíte na houby? To nemusí nutně znamenat problém, pokud je však… Zobrazit více
Při prodeji nemovitosti je cena jedním z hlavních parametrů prodeje a mnoho majitelů se snaží… Zobrazit více