Pro spoustu lidí není problém nabrousit doma kuchyňské a jiné nože. U nůžek je ale situace jiná. Přitom naostřit nůžky není o nic složitější. Existuje na to velmi jednoduchý způsob.
Nůžky jsou běžnou a nedílnou součástí téměř všech domácností. Bez jejich pomoci se není snadné v určitých oblastech obejít. Málokdo z nás ale svým nůžkám věnuje dostatek pozornosti a pravidelně je ostří. Ztupené nůžky se pak válí po šuplíkách, nebo putují rovnou do koše. To se dá označit jen za plýtvání penězi. Dnes si spolu zkusíme nabrousit nůžky hezky bod po bodu.
Tupé nůžky naostří i malé dítě
K celému procesu budeme potřebovat jen hliníkovou fólii, nůžky s tupým břitem a zhruba 7 minut času. To je vše. Ztupené nůžky nejdříve řádně zbavíme nečistot a případné drobné rzi. Kus hliníkové fólie několikrát přeložíme tak, aby nám vznikl úhledný štůček. Následně tupými nůžkami do takto přeložené hliníkové fólie nejméně 6x střihneme. Touto metodou se obě ostří nůžek dokonale zbrousí. Tento způsob je jeden nejjednodušších. Existují ale i jiné metody.
Velmi podobně jako alobal funguje i smirkový papír. Ten stačí přeložit pouze 1x hladkou stranou k sobě tak, aby byla smirková část z obou stran. Postupujeme stejně jako u hliníkové folie a stříháme. Tím se zbrousí obě čepele najednou. Stříhejte do smirkového papíru celou plochou ostří nůžek.
Broušení speciálních nůžek musí dělat odborník
Tyto způsoby ale nejsou vhodné pro broušení speciálních a profesionálních nůžek. Některé čepele mají speciální povrch a břit, který vyžaduje velice precizní broušení. Dobrým příkladem jsou kadeřnické nůžky, na zpracování kůže, lékařské, kevlarové a třeba i skleněné. Podobným domácím broušením by se mohly nenávratně poškodit. Naštěstí v téměř každém městě najdete řemeslníka, nebo firmu, která se touto problematikou zabývá. Jen je potřeba vzít na zřetel, že profesionální broušení nůžek není úplně levnou záležitostí, jelikož vyžaduje specializované vybavení. Obvyklá cena broušení je 50 – 500 Kč dle typu nůžek.
Foto: Shutterstock, zdroj: wikiHow, SouthernLiving