Jak jednoduše zlikvidovat potravinové moli. V kuchyni už se vám neobjeví

Potravinový mol neboli zavíječ moučný dokáže všechny vaše pracně nashromážděné zásoby během pár týdnů zcela znehodnotit. Jak mola poznat, jak se ho zbavit, a hlavně jak zařídit, aby se u vás ve spíži už nikdy neusídlil?

Ze života mola

Moli jsou drobní motýlci, kteří milují mouku, čokoládu, rýži, ovesné vločky, müsli a další sypké potraviny. Do nich kladou bílá vajíčka, ze kterých se do dvou týdnů vylíhnou larvy. Ty požírají potraviny. Po dvou až třech měsících se larva zakuklí a do tří týdnů se z ní stane dospělý motýl. Samička mola dokáže za svůj život, který trvá 30 – 45 dní, snést až 500 vajíček.

Jak rozpoznat přítomnost mola?

Moli za sebou zanechávají drobné pavučinky tvořené vlákénky, které se jemně chvějí. Pokud narazíte na jemnější pavučiny, než dělají pavouci, zbystřete. Ještě silnějším důkazem jsou pak červi nebo přímo poletující moli.

Jak se molů zbavit?

  1. Vyhoďte všechny potraviny. Často se stane, že v nich jsou nakladena vajíčka, která pouhým okem nepostřehnete.
  2. Celou kuchyň a spíž důkladně vysajte a umyjte. Skříňky vytřete octem.
  3. Pořiďte si profesionální pasti na moli a rozmístěte je po kuchyni.
Foto: Shutterstock

Jak jídlo před moly ochránit?

  • Nehromaďte zásoby. Čím víc mouk a cukrů budete doma mít, tím víc jich budete muset vyhodit, pokud je mol přeci jen napadne.
  • Když z obchodu donesete rizikové potraviny (mouka, vločky, cukr), hned po nákupu je otevřete, zkontrolujte (často si moly přineseme totiž už z obchodu) a přesypte do vzduchotěsné nádoby, nejlépe skleněné nebo plastové s gumovým těsněním.
  • Používejte uzavíratelné dózy na všechny sypké potraviny. Moli se pak do nich nedostanou.
  • Vsadit můžete také na babské rady. Do kredence umístěte levanduli, hřebíček nebo bobkový list. Dobře funguje také kůra z citrusů.

Foto: Shutterstock, zdroj: Pasti, Napady-navody