Hořčice je u nás velmi rozšířená jako koření a pikantní omáčka v kuchyni. Hořčice černá neboli Brukev černá má po usušení pikantní chuť a známe jí jakou součást dijonské nebo kremžské hořčice. Můžeme jí využít v kuchyni. Ale jako další bylinky má i příznivé účinky na naše zdraví. Pozor ale s touto rostlinou musíme opatrně! V požití většího množství může způsobit spíš problémy.
Hořčice černá
Brukev černá patří mezi jednoleté rostliny. Dorůstá do výšky 1 až 1,5 m. Bylina se hodně větví a vytváří malé asi 1 cm široké žluté květy. Její semena mají velmi štiplavou pikantní chuť. Původně pochází tato bylina ze Středomoří. Potom se postupně rozšířila do Evropy, Malé Asie a Afriky. V České republice roste brukev na slunných stanovištích, polích i podél cest v nížinách a v podhůřích.
Hořčice chutná hořce až štiplavě. Drcením jejích semen se uvolňují léčivé látky. Semena hořčice obsahují až 37 % oleje. Ten se skládá z mastných kyselin a glycerinů, kyseliny linolové, olejové a erukové. V kuchyni se používá při výrobě hořčice a využívá se celosvětově jako koření. Mimo jiné se účinky brukve černé využívají i v léčitelství.
Léčebné účinky
Léčebné účinky této hořčice se využívají při revmatických bolestech nebo při zánětu sedacího nervu v podobě náplasti, obkladů nebo mastičky. Známá je také hořčičná placka, která se využívá jako zábal pro léčení revmatických obtíží, zánětů dýchacích cest a jiné. Připravíme jí smícháním 10 lžic rozdrcených semínek s vodou. Vytvoříme kaši, vložíme do tenkého plátna a aplikujeme na postižené místo. Pozor na pokožce smí zábal zůstat maximálně 15 minut. Z hlediska farmaceutiky má hořčice černá příznivé účinky při kardiovaskulárních onemocněních, zvýšení krevního tlaku, rozšíření cév. Musíme dbát na přesné dávkování. Při nadměrném užití může způsobit puchýřky a zánětlivá místa na pokožce.
Hořčice černá v kuchyni
Hořčičné semínko se využívá jako součást pikantnějších druhů hořčic. Doma si můžeme vyrobit domácí kremžskou hořčici. Z hrubě rozdrcených semen odlisujeme olej. Potom rozemeleme, přidáme ovocný mošt nebo víno, vodu, cukr, sůl, mouku a další koření dle chuti. Brukev černou využijeme také jako pikantnější koření na ochucení různých pokrmů. Nejvíce se využívají po celé jižní Asii k dochucení jejich tradičních pokrmů.
Foto: Shutterstock, zdroj: Easyayurveda, Rxharun