Kuchyňský dřez je místo, které je potřeba pravidelně čistit. Zachycují se v něm zbytky jídla a mastnoty. Pokud by se dřez pravidelně nečistil, mohl by se ucpat a vydávat nelibý zápach. Pokud se čistění dřezu vyhýbáte z důvodu nedostatku času, vyzkoušejte osvědčenou metodu čištění. Díky ní vám úklid dřezu nezabere více než pět minut. Váš dřez tak bude dokonale čistý a nebudou se vám v něm hromadit bakterie.
Pozor na ucpaný odpad
Ucpaný odpad je nepříjemnost, kterou je potřeba řešit co nejdříve. V opačné případě vám nebude voda ze dřezu odtékat, bude vám tam stát a postupem času začne i zapáchat. Pokud je to možné, ucpanému odpadu se snažte maximálně vyhnout. Umístěte do dřezu silikonové nebo nerezové sítko, na kterém vám ulpí větší kusy potravin a nečistot. Sítko poté pravidelně vyklepávejte do odpadkového koše. Pokud by tyto zbytky potravy sklouzávaly do odpadu, hrozilo by častější riziko ucpání.
Na čištění nepoužívejte chemické přípravky
Pokud se vám i přes veškerá preventivní opatření dřez přece jen ucpe, nemusíte ihned sahat po chemickém krtkovi. Při častém používání by vám agresivní chemikálie mohly poničit odpadní potrubí. Po chemických přípravcích proto sahejte jedině v urgentních případech, kdy selhaly přírodní prostředky.
Vyrobte si přírodního krtka
Odpad můžete hravě vyčistit pomocí jedlé sody a octa. Stačí, když sáček jedlé sody nasypete do potrubí, nalijete na ní hrnek octa a postupně zalijete jedním litrem horké vody. Nechte několik hodin působit. Díky chemickým procesů soda začne bublat a tím se začnou odstraňovat nahromaděné nečistoty. Soda a ocet jsou nedocenitelní pomocníci v domácnosti, kterými můžete také vyčistit samotný dřez. Účinně jimi vyčistíte nevzhledné mapy od vodního kamene, který se tvoří především v lokalitách s tvrdou vodou. Díky těmto přírodním pomocníkům se vám bude dřez lesknout jako nový a po nepříjemném zápachu nebudou žádné stopy.
Foto: Shutterstock, zdroj: BHG