Alobal je nedílnou součástí každé domácnosti. Využíváme jej pro pečení v troubě místo poklice na pekáč. Uchováváme v něm teplejší potraviny. Balíme do něj jídlo. Mimo tyto klasické využití můžeme alobal použít i při dalších činnostech v domácnosti, například i při praní prádla.
Prodloužení čerstvosti banánů
Z obchodu si přineseme krásné nazelenalé banány. Po pár dnech ale zežloutnou a objeví se hnědé skvrny. Věděli jste, že s pomocí alobalu prodloužíte jejich čerstvost? Stačí zabalit alobalem banány v místě, kde se trhají. Tím zabráníme jejich příliš rychlému dozrávání.
Broušení nůžek
Nemáte doma brusku na nůžky? Přeložte několikrát alobal a prostříhejte nůžkami. Tím se nůžky krásně zostří. Když zmuchláte alobal do kuličky, naostříte s ním i nože.
Praní prádla
Stane se vám někdy, že po vyprání je prádlo ještě stále hodně mokré? Zmuchlejte před pracím cyklem dvě kuličky alobalu a vhoďte je spolu s oblečením do pračky. Prádlo by mělo být po jeho vyprání sušší.
Jak vylepšit žehlení prádla
Některá žehlící prkna mají pod textilní vrstvou, také vrstvu stříbrnou. Pokud ale takové prkno nevlastníte, vystačíte si s vrstvou alobalu. Pod látkovou vrstvu stačí vložit velký alobalový plát. Teplo se pak bude při žehlení odrážet i ze spodní strany a bude žehlení rychlejší a efektivní.
Lesklá a matná strana alobalu
Věděli jste, že je důležité rozlišovat, kterou stranu alobalu otočit k pokrmu během pečení nebo při uchování teploty? Při uchování teplého pokrmu by měl alobal směřovat dovnitř matnou stranou. Matná strana totiž pouští teplotu dovnitř pokrmu. Oproti tomu při pečení je dobré směřovat alobal lesklou stranou dovnitř, protože teplo odráží.
Foto: Shutterstock, zdroj: TasteofHome, cleaning-hacks