Česnek už od pradávna patří k velmi ceněným surovinám. Jeho aroma dokáže dochutit spoustu jídel. Dnes se podíváme na jeho jiné vlastnosti, které se úplně netýkají vaření.
Blahodárné účinky nejen pro zdraví
Česnek je známý svými antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Obsahuje přírodní antibiotikum nazývané alicin, které pomáhá posilovat imunitní systém a bojovat proti infekcím. Další výhodou česneku je jeho schopnost snižovat krevní tlak a cholesterol. Stejně jako má pozitivní vliv na lidský organismus, svědčí i rostlinám. Můžete ho také vložit do půdy kolem rostlin v zahradě, což má pozitivní účinky na odstraňování škůdců, jako jsou mšice nebo slimáci, a také na stimulaci růstu rostlin. Česnek se také tradičně používá jako repelent proti krtkům, neboť mají krtci problém s jeho ostrou vůní a takové místa opouští.
Jak na vkládání česneku do půdy
Jak už bylo řečeno výše, česnek můžete vysázet do půdy na vaší zahradě nebo i při pěstování rostlin v truhlících či květináčích. Postupujte tak, že stroužky vložíte do půdy zhruba 1 až 2 centimetry pod povrch půdy. Česnek nedávejte úplně blízko stonku samotné rostliny. Po vložení stroužků do půdy, květinu standardně zalijte. Aby česnek nezačal hnít, měli byste ho z půdy po týdnu vytáhnout. Nicméně pokud stihne vyklíčit, můžete jej v půdě klidně nechat, jeho účinky se díky tomu zvýší. Postup opakujte každé dva až tři měsíce. Takovým způsobem docílíte výborného výsledku.
Česnekový postřik muže rovněž pomoci
Na místo chemických prostředků můžete zkusit připravit jednoduchý česnekový postřik. Tento postřik je vhodné použít hlavně na hubení škůdců, jako jsou například mšice. Připravte si cca 100 gramů česneku. Začněte tím, že jej najemno nasekáte a poté ho smíchejte s 1 litrem vody. Nyní nechejte směs den odstát, během této doby se vytvoří potřebný louh. Nakonec jej v hrnci přiveďte k bodu varu a vařte alespoň 30 minut. Následně už jen nechte připravený vývar zchladnout, sceďte jej a nalejte do rozprašovače. Hotový postřik stačí použít jednou za tři dny.
Foto: Shutterstock, zdroj: BHG, TheGarlicFarm