Česnek patří k surovinám, jenž vydrží při správném skladování čerstvý i několik měsíců. Abyste neměli žádné obavy, poradíme vám jednu techniku, která česnek udrží čerstvý dlouhou dobu.
Přírodní antibiotikum
Česnek stejně jako cibule nebo pórek patří k druhům zeleniny, která se přidává pro svou oblibu do nejednoho pokrmu. Lidé jej dlouhé roky využívají krom přípravy jídel i k léčení nejrůznějších onemocnění. Česnek bývá právem označován jako přírodní antibiotikum a to hlavně díky svým antibakteriálním účinkům. Dále má taktéž antivirové i protiplísňové vlastnosti. A jak že ho tedy uskladníte, aby vám vydržel opravdu dlouho?
Správné skladování česneku
Aby česnek zůstal čerstvý po čas svého skladování, umístěte jej do vzdušných beden, ať může takříkajíc dýchat. Způsob, kterým si můžete pojistit skladování česneku tkví v jemném opálení jeho suchých kořenů. Opálení proveďte například zápalkou. U opálení buďte obezřetní, ať nenapácháte více škody než užitku. Krom této techniky existuje i spoustu dalších. Často se česnek váže do svazků a následně se pověsí na suché a větrané místo. Uskladnit jej můžete mimo jiné v sítích nebo koších. Jak sítě, tak koše zajistí správnou cirkulaci vzduchu a zároveň česnek uchrání před slunečním zářením.
Tip na snadné loupání
Tím nejdůležitějším u skladování česneku je jednoznačně výběr místa určeného k jeho skladování. Pro vyvarování se problémům s plísněmi a zajištění dlouhé trvanlivosti musí být zvolené místo dostatečně suché, aby do sebe česnek nenabíral přebytečnou vlhkost a taktéž mimo přímé sluneční záření.
Nakonec dnešního článku vám ještě přinášíme rychlý tip, jak jednoduše a rychle oloupete stroužky česneku. Normálním způsobem oddělte stroužky česneku od sebe. Plochou stranou nože jednotlivé stroužky smáčkněte, tím se slupka snáze oddělí. Nyní můžete pomoci opatrného řezu v horní části slupku jednoduše odstranit.
Foto: Shutterstock, zdroj: RealSimple, Allrecipes, Afarmgirlinthemaking