Čerstvost masa lze určit špičkou prstu už v obchodě

Nakupování je dnes snadné, síť supermarketů je hustá a doplnit si zásoby je možné takřka každodenně. Jenže málokdo ví, že i kvalita potravin v řetězcích, které nám sice šetří čas – mnohdy i peníze – může být zavádějící a je nutné si ji hlídat. Proto se dnes podíváme na to, jak jednoduše určit kvalitu masa a ukážeme si na to fígl, který ode dneška budete používat neustále. 

Jak poznat čerstvé maso

Existuje několik způsobů, jak poznat čerstvé maso v supermarketu. Prvním krokem je datum spotřeby – termín musí být aktuální, nikdy nekupujte maso po uplynutí doby doporučené spotřeby. Čerstvé maso by mělo mít bohatou, jasnou barvu. Pokud je maso šedé, hnědé nebo má jiné neobvyklé zabarvení, může to znamenat, že není čerstvé. Konzistence masa je také pevná, nikoliv lepkavá nebo příliš měkká. Mnoho prozradí také vůně, ovšem tento faktor se skrze obal určuje velice špatně. 

Je důležité si uvědomit, že i když maso vypadá čerstvě, může být stále kontaminováno bakteriemi. Stačí k tomu chvilka a maso je nekompromisně zkažené, navíc se stává nevhodným ke konzumaci, především pro lidi s oslabenou imunitou. 

Nebezpečí ukryté v pultech supermarketů

Pokud nakupujete zcela neohroženě a nebojíte se ani masa těsně po spotřebě, přinášíme vám výčet toho, co vám při požití kontaminovaného masa může hrozit:

  • infekce salmonelou nebo E. coli, což jsou běžné bakterie, které se vyskytují v kontaminovaném mase, tyto bakterie mohou způsobit otravu potravinami, což může vést k průjmu, zvracení, horečce a dehydrataci
  • botulismus je další závažná forma otravy potravinami způsobená toxinem produkovaným bakterií Clostridium botulinum – botulismus je nebezpečný, protože i malé množství toxinu může způsobit vážné zdravotní problémy
  • listeriózu způsobují bakterie, které se mohou vyskytovat v některých druzích masa, jako je například vepřové a hovězí, mohou způsobit vážné zdravotní problémy, zejména u těhotných žen, starších lidí a lidí s oslabeným imunitním systémem
  • trichinelóza je onemocnění způsobené konzumací masa infikovaného larvami parazitů svalovce stočeného, příznaky trichinelózy zahrnují bolest svalů, horečku a otoky

Je velmi důležité pečlivě manipulovat s masem, skladovat ho při správné teplotě a dobře vařit, aby se zabránilo negativnímu vlivu na lidský organismus.

Foto: Shutterstock

Jednoduchý test, jak poznat dobré maso

Nechceme vás zbytečně děsit tím, že si s každým balíčkem masa přinesete domů i nepříjemnosti, stačí být pouze na pozoru, protože i samotné obchody si kvalitu svého zboží dost ostražitě hlídají. 

My přinášíme skvělý tip, jak poznat, že jste vybrali dobré a čerstvé maso. Úplně jednoduše zkontrolujte jeho čerstvost přes obal. Zmáčkněte jej prstem a pokud se ihned vrátí zpátky, je maso čerstvé. Ztuhlost značí, že maso již čerstvé není. Rozhodně také sledujte barvu, která prozradí hodně. 

Dbát svého zdraví musíme denně a platí to také pro nákupy v supermarketech. Pokud je to jen maličko možné, vyzkoušejte si tímto stylem čerstvost vámi kupovaného produktu a budete mít absolutní jistotu. 

Foto: Shutterstock, zdroj: wikiHow, TastingTable