Během Vánoc spousta z nás konzumuje hlava nehlava hromadu nezdravých pokrmů, což mívá neblahý vliv na naši trávicí soustavu, která se stará o to, aby byla potrava zpracována, živiny vstřebány a zbytky vyloučeny. K tomu, aby proces trávení probíhal správně a trávicí soustava byla zdravá, mohou preventivně přispět některé zajímavé a zdraví prospěšné druhy bylin.
Správné trávení, tedy vstřebávání živin, je nesmírně důležité pro zdraví celého organismu. Aby docházelo ke správnému trávení, může být trávicí systém podpořen řadou léčivých bylin a zdravou stravou. Zvláště pokud se objevují problémy s trávením, například pálení žáhy, nadýmání, zácpa, bolesti břicha, nevolnost apod., mohou být byliny velmi nápomocny.
Problémy se mohou vyskytnout i je-li trávicí systém zdravý. Zátěž, kterou náš trávicí trakt musí během Vánočního přejídání snést, může zanechat škody i u jinak zdravých jedinců. Ideální je proto byliny podporující trávení konzumovat s potravinami, u kterých například víte, že způsobují nadýmání. Většina problémů s trávením je způsobena nesprávným životním stylem, stravovacími návyky a mohou být dány genetikou i věkem.
Indický šafrán neboli kurkuma je kořením, které se získává ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Hojně je využíváno především v indické, pákistánské či thajské kuchyni jako součást kari koření.
Své místo má kurkuma v áyurvédě jako lék na mnoho problémů, včetně špatného trávení či kožních a plicních onemocnění. Kurkuma se používá jako tradiční lék na poruchy trávení, především na nadýmání a zácpu. Obsahuje totiž 5 % éterického oleje včetně kurkuminu.
Plody kmínu kořenného (Carum carvi) jsou populární nejen díky své chuti, ale i příznivým účinkům na trávení. Pomohou zvláště v případě pocitu nafouklého břicha a dyspepsii (kombinace různých trávicích obtíží), podporují totiž aktivitu trávicích enzymů.
Ve studii, které se zúčastnilo 57 pacientů se syndromem dráždivého tračníku, se ukázalo významné zlepšení příznaků po pravidelném užívání kmínu.
U máty peprné (Mentha piperita) jsou její pozitivní účinky na správné trávení dlouhodobě známé. Je skvělým prostředkem, který léčí zažívací problémy. Podporuje správné trávení a zmírňuje nadýmání. Olej z máty peprné je také využíván k léčbě syndromu dráždivého tračníku.
Bylinka s krásnými kvítky s typicky žlutým středem a příjemnou vůní, to je heřmánek (Matricaria). Již po celá staletí je používán jako lék na trávicí obtíže. Rychlou pomoc poskytuje heřmánkový čaj, který má celou řadu zdravotních účinků. Extrakt z heřmánku má antioxidační a protiprůjmové účinky.
I když kopr vonný (Anethum graveolens) každému nevoní a nechutná, má příznivý vliv na trávení. Jako lék na poruchy trávení se používá již od starověku a jeho semena mají antimikrobiální vlastnosti.
Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) je hojně pěstován pro své voňavé plody, které mají přínos především pro trávicí soustavu. Vynikají léčivými vlastnostmi, působí protizánětlivě, jsou gastroprotektivní a hepatoprotektivní. Semínka fenyklu se konzumují přímo či se přidávají do směsí bylin, které se připravují v podobě čaje. Působí především při problémech s nadýmáním a bolestmi žaludku. Jsou používány i jako prostředek ke stimulaci chuti k jídlu.
Zázvor je druhem koření, které je získáváno z oddenků stejnojmenné rostliny. Zázvor lékařský (Zingiber officinale) může mít barvu žlutou, okrovou až červenou. Jeho chuť je výrazná a sladce pikantní. Zázvor je důležitou součástí indické a čínské kuchyně, ale své místo si našel i v našich končinách. Zázvor je skvělým lékem na zažívací obtíže, pomáhá při nevolnosti a na nadýmání.
Aktualizace: 20.12.2020 9:56
Posekaná tráva není problém, ale poklad. Nemusíte ji bezhlavě sypat do bio popelnice a pak… Zobrazit více
Sousedské soužití často není jednoduché. Přesahující větve stromů, štěkající pes, nevychované děti, záliba v hlasitých hobby… Zobrazit více