Domácnost

Broušení nožů nemusí být zdlouhavé. Ponořte je do vody se solí

Ne nadarmo se říká, že tupým nožem se člověk pořeže spíš než ostrým. A navíc vaření s tupým nožem se rovná šílenému utrpení. Jakmile nůž nabrousíte, půjde vám práce pěkně od ruky a vy se místo nadávání můžete těšit z pokrájeného obsahu bublajících rendlíků. Jak nože co nejlépe nabrousit?

Zázračný roztok

Někteří profesionálové jsou k této technice skeptičtí, takže doporučujeme vyzkoušet jen na starších nožích, které už mají odžito, nicméně výsledky jsou dechberoucí. Vezměte si starý tupý nůž a nechte jeho ostří nahřát nad plamenem. Ideální bude plynový hořák, ale můžete zkusit i svíčku nebo oheň. Mezitím si připravte jednoduchý roztok ze soli a vody. Zkrátka rozpusťte sůl ve vodě a zamíchejte. Nalijte do dostatečně mělké a velké misky. Jakmile bude nůž rozehřátý, ponořte jeho ostří do solného roztoku. Pak jej naostřete. Opět namočte a opět přebruste. A takhle postupujte až dokud nůž nebude tak ostrý, jak jste si představovali.

Broušení vs. ostření

Ostření zarovnává mikroskopické zoubky a trhlinky v čepeli, ale neodstraňuje z ní ocel. Dá se provádět často, klidně po každém použití. Naproti tomu broušení je komplexnější, odebírá z nože čepel a vytváří nový okraj. Provádí se maximálně 2x za rok. Oba termíny se však velice často zaměňují a to i mezi kulináři.

Foto: Shutterstock

Broušení pomocí brusky

Brusky existují ruční nebo elektrické. Nůž jimi několikrát protáhneme směrem k sobě. Tato varianta je uživatelsky jednoduchá.

Broušení pomocí ocílky

Levou rukou držíme ocílku opřenou hrotem dolů o suchý, pevný povrch. Pravou rukou přiložíme čepel nože zadním koncem na ocílku a táhneme směrem dolů a zároveň k sobě. Nůž s ocílkou musí svírat úhel cca 20°. Po broušení vždy nůž přetřeme suchým hadříkem. Ocílky se vyrábějí keramické nebo diamantové.

Co s drahými noži?

Pokud máte nože, na které jste pyšní, kvalitní nože, které nebyly zrovna nejlevnější, a nechcete si je zničit, raději je jednou, dvakrát do roka odneste nabrousit k profesionálovi.

Zdroj: YouTube

Foto: Shutterstock, zdroj: Profikuchar, YouTube, TheGousto, OutdoorLife

Aktualizace: 5.10.2024 9:37

Hana Bordovská

Sdílet
Autor
Hana Bordovská

Novinky

Rozpoznejte pravé zlato od padělku. Použijte nit s vodou a magnet, podvodníci nebudou mít šanci

Nejčastěji se to stává na dovolených v zahraničí nebo na tržnici. Prodavač se dušuje na svou… Zobrazit více

4.10.2024

Bleskurychlé rozložení pařezu na zahradě. Takřka bez práce a bez chemie

Strom jste skáceli, ale co s pařezem? Je nevzhledný, zavazí, rostou na něm houby. Naštěstí existuje… Zobrazit více

3.10.2024