Správně zavařené potraviny mohou vydržet i několik let bez sebemenšího poškození. Kromě samotného průběhu zavařování je však velmi důležité použití čistých a sterilizovaných sklenic. Pokud tomu tak nebude, zavařené suroviny se snadno a rychle zkazí. Jak zabránit tomu, aby vaše práce a námaha vyšly nazmar?
Na dezinfekci velmi účinný alkohol lze použít i v případě sterilizace sklenic. Nejdříve nádoby důkladně opláchněte horkou vodou. Nezapomeňte ani na víčka. Na těch se často usazují bakterie, které dokážou zcela zničit vaši marmeládu nebo kyselé okurky.
Následně sklenice i víčka umístěte na savou utěrku a nechte pár minut vodu odtéct. Poté nalijte do každé nádoby zhruba půl polévkové lžíce alkoholu. Použít lze třeba vodku. Utáhněte víčko a sklenici protřepejte.
Vylijte přebytek alkoholu ze sklenice a hurá zavařovat. V takto dezinfikované nádobě se vám zaručeně nic nezkazí.
Nejdéle používaným způsobem sterilizace sklenic je bezpochyby vodní lázeň. Stačí jen vyskládat jednotlivé nádoby do hrnce s vodou a tu přivést opatrně k varu. Nechte sklenice deset minut povařit a poté přiklopte poklicí. Nechte je ve vodě, dokud je nezačnete plnit potravinami.
Inovativní a velmi jednoduchý způsob je také využití myčky na nádobí. Jednoduše je naskládejte do spotřebiče a zapněte oplachování horkou vodou bez použití mycího prostředku. Poté můžete sklenice ihned naplnit a zavařit opět právě v myčce.
Pokud nevlastníte myčku nebo se bojíte opaření horkou vodou, využijte troubu. Důkladně sklenice umyjte vodou s čistícím prostředkem a nechte si zatím troubu předehřát na 140 – 180 °C. Nádoby umístěte na plech a nechte minimálně dvacet minut v rozpálené troubě. Poté už se vám v nich nic nezkazí.
Foto: Shutterstock, zdroj: thespruce, simplyrecipes
Aktualizace: 26.11.2022 11:21
Sousedské soužití často není jednoduché. Přesahující větve stromů, štěkající pes, nevychované děti, záliba v hlasitých hobby… Zobrazit více
Pokud toužíte po dokonalém anglickém trávníku, rozhodně si udělejte radost a vypěstujte si ho. Jen… Zobrazit více