Správná hospodyňka umí nejen dobře uvařit, ale zároveň také efektivně ušetřit na rodinném rozpočtu. Výdaje, které nám často vznikají, jsou poměrně vysoké, přitom se dají poměrně snadno snížit. Zaměřme se na surovinu, kterou používáme v kuchyni nejčastěji – olej. Jak s ním nakládat obezřetně, aniž by krvácel váš rozpočet a šetřili jste své zdraví?
V čem tkví tajemství úspory oleje
Olej je jednou z nejvyužívanějších surovin v české kuchyni. Ale často se stává, že jedna lahev ubývá tak rychle, že než se člověk vzpamatuje, opět kupuje novou. Velmi často za to může nadbytečné užívání oleje, který nepatří zrovna mezi nejlevnější suroviny na trhu. Chcete-li s jeho dávkování skutečně šetřit, stačí dodržovat několik základních postupů.
Už jen otevírání lahve je zásadní problém. Většina kuchařek lahev odšroubuje, odtrhne zátku a následně olej dávkuje napřímo, ale pokud se tomuto kroku vyhnete a uděláte si pouze malý otvor, například nožíkem nebo šídlem do víčka, olej poteče v menší míře a bude vám k vaření stačit. Zároveň si můžete do víčka procvaknout úzký otvor pomocí kleští. Tím se dávkování oleje opět významně zefektivní. Přiznejme si, užívání velkého množství oleje není pro lidský organismus zdravé. Pokud jeho spotřebu výrazně omezíte, nebude to mít vliv pouze na peněženku, ale zdraví celé rodiny.
Pravidelně také používejte mašlovačku, kterou olej rozprostřete po celé ploše pánve, opět v mnohem menším množství, než by se nadávkovalo přímo z lahve. Co však využívá velmi málo hospodyněk je tuk zachycený ze smažení tučnějšího masa, který lze uchovat a opakovaně použít. Jedná se o velice kvalitní a čistý zdroj tuku, bez zbytečných přidaných látek.
Zdraví máme jenom jedno
Podstatnou pravdou však je a zůstane, že olej není příliš zdravý pro lidský organismu, proto je dobré hledat při jeho použití alternativy. První z nich je použití rostlinného oleje místo živočišných tuků, jako je máslo nebo sádlo. Další oleje, jako slunečnicový, sójový, sezamový, kokosový nebo olivový, jsou bohaté na zdravé mononenasycené a polynenasycené tuky a je vhodné je zařadit do jídelníčku.
Vždy si před vařením také dobře promyslete, zda se nevyplatí použít techniku bez použití tuku, jako je pečení, grilování nebo dušení. Smažte na nízké teplotě. Smažení při vysoké teplotě může způsobit, že jídlo absorbuje příliš mnoho tuku. Smažení při nízké teplotě může pomoci minimalizovat množství tuku, které jídlo pojme. Přebytečný tuk vždy odstraňte papírovou utěrkou. I po smažení jídlo položte na papírovou utěrku, abyste odstranili další přebytečný tuk. Také používejte nepřilnavé pánve, na kterých lze smažit jídlo téměř bez použití oleje.
Pamatujte, že není dobré něco z jídelníčku zcela vyloučit. Naopak. Kombinujte všechny dostupné možnosti a náhle zjistíte, že s našimi tipy na šetření vám jedna lahev oleje vydrží výrazně déle, než doposud a vy se navíc cítíte lépe.
Foto: Shutterstock, zdroj: RealSimple, rfdtv