Utěsnit vanu kolem stěn je zcela zásadní. Dobře funguje nová metoda

Silikon kolem vany bychom měli čas od času zkontrolovat. Protože pokud těsnění netěsní, zaděláváme si na velký problém. Voda z okraje vany může zatékat třeba do spodních pater nebo na podlahu v koupelně. To v dlouhodobém horizontu vede k plísním a dalším problémům. Vany, které nejsou z plastu, začnou rezivět. A také to špatně vypadá. Proto vanu raději opět utěsněte. Jak na to?

Zbavujeme se starého silikonu

Ze všeho nejdříve je třeba odstranit staré těsnění. Použijeme nůž nebo špachtli, jen dejme pozor, abychom nepoškrábali ani vanu, ani kachličky. Jakmile máme hotovo, očistíme spáru technickým benzínem nebo lihem. Tím zmizí veškeré nečistoty.

Silikonujeme pomocí těsnící pásky

Práce s těsnící páskou je jednoduchá a čistá. Na očištěný a odmaštěný povrch pásku k okraji vany jednoduše přilepíme. Přilne i na lehce nerovné povrchy, je odolná proti vodě i čisticím prostředkům. Jde o rychlý a jednoduchý způsob, jak vanu utěsnit.

Foto: Shutterstock

Starý dobrý silikon

Stejně dobře samozřejmě bude fungovat i léty prověřený silikon speciálně určený na sanitu. Silikon nanášíme aplikační pistolí rovnoměrně a v přiměřené vrstvě. Důkladně nadávkujeme také do rohů, ty bývají problematické. Nachystáme si misku s vodou a jarem a rozmícháme. Do misky vždy namočíme prst a přejedeme jím po silikonové směsi. Pokračujeme, dokud nebude silikon vyhlazen a my nebudeme s výsledkem zcela spokojeni. Přebytky setřeme hadrem. Vyhlazovat samozřejmě můžeme také speciálním nástrojem k tomu určeným – stěrkou na silikon. Každý si může vybrat podle toho, co mu sedí.

Vyzkoušejte si práci nanečisto

Jeden tip pro ty, kteří nikdy nesilikonovali. První okamžiky mohou být těžké, než se se silikonem sžijete. Proto doporučujeme vyzkoušet si práci se silikonem nejprve nanečisto, třeba na tvrdém papíře nebo někde jinde. Pak budete jistější.

Foto: Shutterstock, zdroj: Vesely-kutil, Ceskykutil, Decodoma, Napady-navody