Češi se v posledních letech opravdu snaží. V roce 2022 se k pravidelnému třídění odpadu přihlásilo 75 % Čechů. Ale plastem a papírem to nekončí. Obyvatelé rodinných domů už dlouhá desetiletí mají možnost ekologicky zpracovávat i bioodpad, což byla ještě před pár lety pro lidi bydlící v bytech hudba budoucnosti. Dnes je situace jiná. Kompostovat u sebe doma může prakticky každý. Chce to jen trochu místa, kompostér a? Nechte se překvapit.
Proč kompostovat?
Nejen, že efektivně a ekologicky zlikvidujete organické zbytky z kuchyně, ale navíc si zadarmo vytvoříte poklad – humus, který využijete při pěstování rostlin.
Jak kompostovat?
Pokud máte rodinný dům, máte možností plno. Bio popelnice, klasický kompost v rohu zahrady nebo zahradní kompostér. Pokud chcete kompostér umístit dovnitř, je pro vás vhodným řešením vermiokompostér.
Vermiokompostér
Jde o domácí kompostér, který umístíte přímo do kuchyně nebo třeba na balkón či terasu. Je menší, praktický, nesmrdí. Rozklad a zpracování organických zbytků na organické hnojivo zajišťují kalifornské žížaly. Těm kromě zbytků ovoce a zeleniny chutná také čaj a dokonce i kávová sedlina. Tento kompostér funguje celoročně. Kompostér by měl být umístěn na místě, kde se teplota pohybuje přibližně kolem 20 °C.
Co mohu kompostovat ve vermiokompostéru?
Rostlinné zbytky z kuchyně (zbytky ovoce, zeleniny, listy, natě, slupky), ostříhané zdravé listy a květy pokojových rostlin, rozdrcené skořápky od vajíček, kávovou sedlinu, kousky dřeva, větví, kůry, trávu, listí, slámu, a dokonce i ubrousky a namočenou papírovou lepenku.
Co nemohu kompostovat ve vermiokompostéru?
Mléčné výrobky, zbytky masa a kostí, tuky, oleje, ryby, skořápky, pecky, slupky od melounu a popel z uhlí.
Tak hurá na kompostování se žížalami.
Foto: Shutterstock, zdroj: Ceskykutil, Komunalniekologie, Zelenadomacnost