Vodu z brambor nevylévejte. Skvěle vám poslouží na zahradě

Brambory vaříte často, ale vývar z nich vždy vyléváte? V tom případě děláte chybu. Skvěle zafunguje jako pomocník v domácnosti a uvítáte jej i na zahradě. Kdy vám pomůže a co s ní nejlépe vyčistíte?

Zbaví škůdců a vyživí rostliny

Díky vaření brambor získáte mimo chutnou přílohu i kvalitní hnojivo pro svou zahradu, a to prakticky zadarmo. Z hlíz brambor se totiž do vody během varu uvolňují velice prospěšné látky. Patří k nim draslík, železo nebo hořčík. Proto po vyndání brambor můžete vodu klidně vylít k rostlinám, které si z ní tyto živiny rády vezmou. Nepoužívejte však nikdy horkou ani silně solenou vodu.

Vyčistí stříbro a odvápní konvici

Bramborová voda ale najde své uplatnění i v domácnosti. Funguje totiž jako spolehlivý čistič. Ve varné konvici se po čase vždy usadí vodní kámen. Stačí do ní ale na noc nalít vodu z vařených brambor a ráno už nezbydou po kameni ani známky. Vodu ráno vylijte a konvici pečlivě umyjte.

Další oblastí, kde bramborová voda skvěle pomůže, je čištění stříbra. Máte-li ve své sbírce zašlé stříbrné kousky, naložte je jednoduše do bramborové vody a po hodině vyndejte. Tekutina šperkům i příborům zaručeně vrátí lesk.

Foto: Shutterstock

Zjemní pokožku a posílí vlasy

Bramborovou vodu se nebojte využít ani ke svému zkrášlení. Přidejte ji například do horké vany a užijte si koupel, která zjemní vaši pokožku a poskytne úlevu od popraskané kůže. Pro co nejlepší výsledek do lázně přidejte také šalvěj a heřmánek. Koupel také posílí vaše vlasy, kterým dodá lesk. Pozor však na jejich odstín. Bramborová voda je může ztmavovat, a tak tuto proceduru nedoporučujeme pro světlé vlasy.

Vývar z brambor lze nakonec i vypít. Babské rady hovoří o léčbě ledvinových kamenů, kdy se užívá jeden až dva šálky bramborové vody denně. Tato kúra však rozhodně nenahrazuje léčbu doporučenou lékařem. Bramborová vody najde řadu uplatnění, a tak už ji nikdy nemusíte vyhazovat. Je jen na vás, jak s touto surovinou naložíte.

Foto: Shutterstock, zdroj: LittleHouseLiving, AskTeamClean