Kuchyně by měla být nejvšestrannější místností v bytě. Při plánování její výstavby či rekonstrukce bytu je třeba vzít v potaz řadu činností – od přípravy jídla, přes stravování, práci – až po zábavu. Kuchyně musí být jak esteticky přívětivá, tak plně funkční. Investice do stavby či obnovy kuchyně představuje nemalou investici peněz i času a výsledek proto musí být bezchybný.
Jaké jsou nejčastější chyby, které z kuchyně udělají možná hezký, ale absolutně nepraktický kout?
Ignorace pracovního postupu
Při plánování půdorysu kuchyně je třeba přemýšlet nad třemi hlavními body – dřezem, sporákem a lednicí. Je třeba se ujistit, že jsou všechny tyto tři oblasti na efektivním místě a že mezi nimi budete provádět přirozený a ničím nerušený pohyb.
Mnoho architektů nazývá tyto místa „pracovním trojúhelníkem“, v němž byste měli bez problému fungovat. Proto je třeba si před stavbou kuchyně představit, jak se zde budete pohybovat. Pokud budete přemýšlet jen nad estetickou stránkou umístění a nikoliv tou praktickou, můžete si velice znepříjemnit pobyt ve své kuchyni.
Ignorace rad od odborníků
I když jste domácí kutil a máte šikovné ruce, vždy se raději poraďte s někým, kdo už má za sebou přeci jen nějaké zkušenosti. Konzultace s odborníkem na kuchyňský design rozhodně není od věci a takový člověk může pomoci vyladit důležité detaily, kterých byste si vy sami třeba ani nevšimli. Designér vám rovněž může doporučit tipy a nápady, na které byste sami ani nepřišli a kuchyň pak bude díky tomu splňovat vše, co má.
Nedostatek originality
Kuchyňská studia dnes nabízejí všemožné typy kuchyní s nejrůznější variabilitou, i tak se ale stále jedná o kousky, které může mít doma mnoho dalších domácností. Buďte odlišní. Nechte si namontovat například speciální pracovní desku z přírodního kamene či betonu, pohrajte si s obklady nebo barvou a myslete na kuchyň jako na své umělecké dílo.
Všechny tyto detaily mohou odlišit váš kuchyňský kout od těch ostatních a nebudete si připadat jak v neosobním kuchyňském studiu.
Nedostatečné využití úložného prostoru
Obzvláště v případech, kdy je kuchyň menší, je úložný prostor velice potřebným atributem. Proto je potřeba se zamyslet nad maximálním využitím všech prostor, kam by se dalo kuchyňské náčiní ukládat.
Pokud si necháváte udělat kuchyň na míru, využijte například výsuvné šuplíky umístěné pod skříňkami nebo v mezerách mezi jednotlivými oddíly kuchyňské linky. Můžete zde skladovat například utěrky, menší kuchyňské náčiní nebo čisticí prostředky.